22 Aralık 2011 Perşembe

Windows Phone Tarihi ve Geleceği

Windows Phone Tarihi – Bölüm 1: Yakın Geçmiş

Windows Phone 7, Microsoft CEO’su Steve Ballmer tarafından 2010 yılının şubat ayında Mobile World Congress (MWC)’de duyuruldu. Yazılım Geliştirme Araçları (SDK) ise, Nisan 2010’da MIX10 kapsamında duyuruldu.

Windows Phone ile birlikte Microsoft, Metro adlı yeni bir kullanıcı arayüzü duyuruldu. Bu yeni arayüze ait örnek görselleri aşağıda bulabilirsiniz.

Windows Phone Metro Arayüz  Windows Phone Metro Arayüz

Ekim 2010'da pazara giren ürün, ilk olarak Avrupa, Singapur, Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanıcılara sunuldu. Hemen ardından kasım ayında, ABD, Kanada ve Meksika pazarına girdi ve Aralık 2010'da PAL bölgelerinde, 2011 başlarından itibaren de Asya'da kullanıcılar ile buluştu.

2011’in Şubat ayında Nokia ile Microsoft arasında yapılan Windows Phone 7 anlaşması duyuruldu. Bu anlaşma kapsamında Nokia tarafından üretilen tüm SmartPhone’lar üzerinde Windows Phone işletim sistemi kullanılacak. Şubat ayındaki bir diğer gelişme de Windows Phone 7 için ilk güncelleme olan NoDo ve takipçisi Mango’nun duyurulmaları oldu. NoDo güncellemesi Mart 2011’de yayınlanırken, şu an kullanımda olan Mango sürümü de Nisan 2011’de MIX11 dahilinde detaylı bir şekilde sunulmuştu.

Windows Phone Tarihi – Bölüm 2: Windows Mobile Dönemi

Yeni bir Windows Mobile sürümü için çalışmalar 2004 yılında "Photon" kod adıyla başlamıştı. Sonraları bu proje iptal edildi ve 2008 yılında, Microsoft, Windows Mobile grubunu yeniden toplayarak yeni bir mobil işletim sistemi üzerinde çalışmalarına başladı. Ürünün, Windows Phone adıyla 2009 yılında yayınlanması planlanıyordu fakat çeşitli sebeplerden dolayı zamanlamada gecikme oldu ve Microsoft, önceliği Windows Mobile 6.5’e vererek bir ara sürüm olarak bu ürünü yayınladı.

Sonrasında, Windows Phone hızlı bir şekilde geliştirildi. Bu hızın getirdiği bir sonuç olarak, Windows Mobile uygulamaları geride bırakıldı ve yeni platformda eski Windows Mobile uygulamaları desteklenemedi.

Windows Phone Hedefleri/Geleceği

Windows Phone 7 piyasaya sürüldüğü andan itibaren dünya pazarındaki payını gittikçe arttırmaya devam ediyor. Pek tabii ki hedef zirveye yerleşmek. Özellikle Mango güncellemesinin ardından, Windows Phone, bu hedefe ulaşma yolunda umut vaadediyor.

IDC tarafından 2011 yılı Eylül ayında yapılan anketler, Windows Phone 7’nin 2011 yılı sonu itibariyle pazarda %4.3 paya sahip olacağını, 2015 yılında ise pazarındaki payını %20’lerin üzerine çıkararak ikinci sıraya yerleşeceğini gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder