22 Aralık 2011 Perşembe

Windows Phone Tarihi ve Geleceği

Windows Phone Tarihi – Bölüm 1: Yakın Geçmiş

Windows Phone 7, Microsoft CEO’su Steve Ballmer tarafından 2010 yılının şubat ayında Mobile World Congress (MWC)’de duyuruldu. Yazılım Geliştirme Araçları (SDK) ise, Nisan 2010’da MIX10 kapsamında duyuruldu.

Windows Phone ile birlikte Microsoft, Metro adlı yeni bir kullanıcı arayüzü duyuruldu. Bu yeni arayüze ait örnek görselleri aşağıda bulabilirsiniz.

Windows Phone Metro Arayüz  Windows Phone Metro Arayüz

Ekim 2010'da pazara giren ürün, ilk olarak Avrupa, Singapur, Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanıcılara sunuldu. Hemen ardından kasım ayında, ABD, Kanada ve Meksika pazarına girdi ve Aralık 2010'da PAL bölgelerinde, 2011 başlarından itibaren de Asya'da kullanıcılar ile buluştu.

Windows Phone Özellikleri

Windows Phone 7 ve üzeri sürümler, Microsoft'un media player cihazı olan Zune’un tüm özelliklerini taşıyor. Senkronizasyon işlemi için, ActiveSync ya da Windows Mobile Device Center değil, Zune PC yazılımı kullanılıyor.

Windows Phone, XBOX Live üzerinden oyun oynamayı ve XBOX 360 üzerinden satın alınan filmleri de destekliyor. Bunun sonucu olarak, kullanıcılara bu hizmetleri telefonları üzerinden de kullanma imkanı veriyor. Fakat, XBOX Live servisi maalesef şu an için Türkiye'de hizmet vermiyor.

Bildiğiniz gibi, Windows Mobile, Microsoft Office Mobile ile birlikte geliyordu. Windows Phone da aynı şekilde Office Mobile ile birlikte geliyor ve bazı yeni özellikler içeriyor.

Ayrıca Windows Phone, Facebook, Windows Live Messenger, SkyDrive gibi hizmetlerin de içerisinde yer aldığı çok sayıda çevrimiçi (online) servisi destekliyor.

Nokia-Windows-Phone

Eski Windows Mobile uygulamaları, Windows Phone üzerinde çalışmıyor. Bunun sebebi Windows Phone 7 işletim sisteminin geliştirme aşamasında çok hızlı bir şekilde ilerlenmesi ve uyumluluk için gereken ek çabanın harcanmamış olmasıdır. Microsoft’tan Larry Lieberman “Daha fazla zaman ve kaynağa sahip olsaydık, geriye uyumluluk ile ilgili birşeyler yapma şansına sahip olabilirdik” cümlesiyle açıklıyor durumu.

21 Aralık 2011 Çarşamba

Windows Phone Nedir?

Microsoft-Windows-Phone-7

Windows Phone, Microsoft tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş olan ve XBOX Live ve Zune servisleri ile entegre şekilde çalışabilen bir mobil işletim sistemidir. Windows Mobile'dan farklı olarak, bu ürünün öncelikli hedefi kurumsal pazar değil, tüketici pazarıdır.

Windows Mobile’ın takipçisi olan Windows Phone, Windows Phone 7 adıyla da biliniyor. Windows Phone ile kullanıcı arayüzü (UI) ve uygulama mimarisi tamamen yenilenirken, bir önceki sürüm olan Windows Mobile ise artık geliştirilmesine son verilen ürünlerden birisi olarak tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almış durumda.

Windows Phone serisinin en güncel sürümü, geliştirme aşamasında Windows Phone Mango kod adı ile bilinen ve nihai sürümü Mayıs 2011’de yayınlanan Windows Phone 7.5’tir.

25 Dil destekleyen Windows Phone için uygulama geliştirirken kullanılabilecek iki ana platform bulunuyor. Bunlar Silverlight ve XNA platformlarıdır.

17 Aralık 2011 Cumartesi

Windows Phone Marketplace

Windows Phone Marketplace

Windows Phone Marketplace, Windows Phone uygulamalarının dağıtım ve satış hizmetlerini veren online bir mağazadır.

Uygulama mağazası kavramı çeşitli firmalar tarafından farklı platformlar için bir süredir kullanılıyor. Birçok insan, akıllı telefonlar için uygulamalar satarak yüzbinlerce Lira kazanmanın hayalini kuruyor. Bunlardan bazıları hayallerini gerçekleştirdiler bile. Bir uygulamadan yüzbinlerce Lira kazanmak kolay bir iş değil tabii ki; ama biraz yaratıcılık, estetik bir tasarım ve programlama yeteneği ile, birkaç bin TL kazanmak hiç de zor değil.

Herşey bir yana, hobi olarak programcılık ile uğraşan kişiler açısından sevdikleri işi yaparak para kazanmak için bundan daha iyi bir fırsat olamaz.

15 Aralık 2011 Perşembe

Açılış

Merhaba,

Bu blogda bir uygulama geliştiricinin bakış açısıyla Windows Phone ile ilgili paylaşımlarda bulunacağım. Amacım, blogu takip eden uygulama geliştiricilerin bu platform için birşeyler üretebilmesini sağlamak.

Platformun tanıtımı, uygulama mağazası (Marketplace), telefon tanıtımları, uygulama geliştirme ortamı, görsel dersler ve makaleler şu anda aklımdan geçen ve değinmeyi düşündüğüm konular.